Polenta with Grilled Vegetables | Палента со печен зеленчук [♫Bella Ciao]

♫Bella Ciao♫

(en is below)

Јас пораснав јадејќи палента. Палентата беше моја омилена вечера, а понекогаш и појадок. Мајка ми ја секогаш ја подготвуваше за мене со сиренце, јогурт, а јас ставав и кечап (не прашувај 🙂 ) Денес, сеуште ја јадам палентата така, но ја ја преферирам и како прилог на некое месо, наместо ориз или компири. Ова беше една специјална палента за мене, од причина што е здрава и полна со печени сезонски зеленчуци. Ова јадење го направив случајно, немајќи идеја што да подготвам за ручек и сега, имам навика почесто да го подготвувам. Заедно со една чинија зелена салата, ова беше мојот превкусен ручек.

Палента со печен зеленчук

Состојки:

  • 2 помали главици кромид
  • 4-5 чешниња лук
  • 2 црвени пиперки
  • 1 тиквичка
  • 1 мал страк праз
  • 3 домати
  • сол, бибер, оригано
  • 2 лажици оцет балсамико
  • 200 гр палента
  • 400 мл вода
  • урда или рикота, по желба

Подготовка: Измијте ги зеленчуците и исечете ги во форми по ваш избор. Наредете ги на хартија за печење, попрскајте ги малку со маслиново масло, оцет, зачинете ги и ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 Целзиусови степени, околу 1 час. Печете додека да бидат меки , но премногу меки.

За тоа време, подгответе ја палентата според упатството. Јас прво ја зовривам водата. Кога ќе врие, ја посолувам па ја намалувам температурата. Со жица за матење ја додавам палентата полека, мешајќи. Кога ќе се згусне, ја варам две минути и потоа таа е готова. На крај, ставам во палентата една коцка путер, мешам, ја оставам 10 минути покриена со капак да остоти и толку. Палентата е готова.

Палентата сервирајте ја во чинија со зеленчуците и од горе малку рикота или урда и мелен црн бибер. Не заборавајте и една чинија сезонска салата 🙂

I grew up eating polenta. Here in Macedonia, polenta is eaten for dinner, as a light meal, usually with white cheese (and ketchup in my case). Corny goodness! If you ask me, I prefer polenta with ragu or some kind of roasted meat. But, this option was more convenient and better for me (and my curvy body figure). I still make my polenta for dinner and sometimes for lunch. This polenta is so special because is in a way healthy for you and for me. Instead of cheese, I roasted lots of vegetables. Red and green peppers, onions, garlic, zucchini, tomatoes and leeks where my preferred choice. With a huge bowl of lettuce and spring onion salad, this was my beloved lunch. What is great about this humble recipe is that you can use vegetables that you have in your fridge and in my opinion that kind of recipes and dishes are always the best tasting ones.

Polenta with grilled vegetables [♫Bella Ciao]Polenta with grilled vegetables

Ingredients:

  • 2 large onions, sliced
  • 4-5 cloves of garlic
  • 2 red peppers, sliced
  • 2 green peppers, sliced
  • 1 zucchini, sliced
  • 1 small leek, sliced
  • 3 tomatoes, sliced
  • olive oil
  • salt and pepper
  • 1 teaspoon of oregano
  • 2 tablespoons balsamic vinegar
  • 200+ grams of cornmeal
  • 400 ml of water
  • ricotta

Prep: Wash and slice the vegetables in your desired shape and size. Put them on a roasting tray with parchment paper, drizzle some olive oil, vinegar, season with salt, pepper and oregano, toss everything and roast them in a oven on 180C for 1 hour. If you see that some vegetables are browning fast, cover them with a aluminum foil. They should be tender and soft.

Ten minutes before the veggies are ready, make the polenta. In a pot, put 400 ml of cold water and let it boil. Put a pinch of salt, reduce the heat and slowly put the cornmeal, whisking constantly with a whisk. If your polenta is watery, add some more cornmeal, but keep in mind that it will thicken. Whisk until the polenta is thick to your liking. When is done, add a knob of butter, stir and let it rest for 10 minutes, covered with a lid. Serve with the roasted vegetables and few dollops of ricotta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s