Chinese Green Onion Pancakes | Кинески палачинки со младо кромидче [♫Sun Is Shining – Bob Marley]

♫Sun Is Shining – Bob Marley♫

Crunchy and fluffy, savory and delicious. These Chinese green onion pancakes are definitely to die for. I love onions so much, especially green onions and that’s why I constantly try new recipes using green onions. They are so easy to make, but of you decide to make them, be sure to make a double batch, because they are eaten sooo fast! Along with some fresh salad, this was my perfect lunch.

Овие кинесски палачинки се крцкави, вкусни и многу лесни за подготовка. Трикот е во врелата вода која е клучна состојка во подготовка на тестото. Бидејќи јас сакам кромид многу, кога го продајдов овој рецепт беше јасно дека уште истиот ден ќе ги направам. Сакам да испробувам нови рецепти, особено со состојки кои ги обожавам. Ако и вие сте од тие љубители на кромидчето, особено младото, ви препорачувам да ја дуплирате дозата бидејќи се јадат мнооогу брзо 🙂 Заедно со свежа салата, овие палачинки прават еден одличен ручек.

Ps. I even got 1 precious like + 1 lovely comment from @symmetrybreakfast on Instagram.  Follow me on Instagram guys 🙂 Green Onion Pancakes [Sun Is Shinig -Bob Marley] 1

Green onion pancakes

Ingredients:

  • 3 cups flour
  • 1/2 cup of boiling water (+ if it’s necessary)
  • 1 teaspoon of salt
  • 5-6 spring onions, chopped
  • evoo

Prep: Sift the flour into a large mixing bowl. Add the salt and slowly add the water. The water must be boiling if you want crunchy pancakes. Mix the ingredients with a wooden spoon until a dough has formed. If necessary, add more water. Kneed the dough for about 10 minutes, until is smooth. At the end, add 1 tablespoon of evoo. Let the dough rest for about 20-30 minutes. Divide the dough into 4 pieces, and each piece divide it into 2 smaller ones, so you’ll get 8 small pancakes. Each ball roll out on a floured surface. Lightly brush with evoo, sprinkle some spring onions on top, season with salt and pepper and roll into a cigar shape. Then, swirl it like a little snail. Each snail roll out again 10×10 cm. Preheat a non stick pan with 1 teaspoon of evoo. Put the pancake into the pan and cook the pancake on a medium heat, with occasional turning the pancake for about 8-10 minutes total. Green Onion Pancakes [Sun Is Shinig -Bob Marley] 3It all depends of the thickness and wideness of the pancake. Serve them warm with a sauce of your choice. Mine was mix of soy sauce, toasted sesame seeds, salt, pepper, chili flakes and balsamic vinegar. Green Onion Pancakes [Sun Is Shinig -Bob Marley] 2Кинески палачинки со млад кромид

Состојки: 

  • 500 грама брашно
  • 200-250 мл врела вода
  • 1 лажиче сол
  • 5-6 млади кромидчиња, исечкани ситно
  • маслиново масло

Подготовка: Просејте го брашното во длабок сад. Посолете и полека додавајте ја врелата вода. Водата мора да биде зовриена за да биде тестото крцкаво. Мешајте со дрвена лажица додека да се формира тесто. По потреба, додадете уште вода. Кога ќе се олади тестото, месете го со раце 10 минути додека да биде мазно. На крај, додадете му една лажица маслиново масло и оставете го да одмори 20-30 минути. Тестото поделете го на 4 еднакви парчиња, а секое парче на две, за да ви излезат 8 парчиња. На набрашнета површина расукајте едно парче тесто во тркалезен облик – што потенко и пошироко можете. Намачкајте го со малку маслиново масло, посипете од сечканото младо кромидче, посолете и завиткајте го во ролат. Ролатот свиткајте го како полжав. Полжавчето расукајте го пак во тркалезен облик. Ова повторете го со сите парчиња тесто. Загрејте тавче за печење и капнете малку масло. Ставајте по една палачинка и печете ја по 4-5 минути од секоја страна, односно додека да фати убава боичка, на средна температура. Се тоа зависи од дебелината на палачинката. Сервирајте ги топли со сос по желба. Јас направив сос од балсамико, соја сос, печен и толчен сусам, сол, бибер и кршено суво чили пиперче. Green Onion Pancakes [Sun Is Shinig -Bob Marley] 1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s