Летна манџа – Macedonian Style Summer Lunch [♫Kazi zosto me ostavi – Nikola Avtoski]

♫Kazi zosto me ostavi – Nikola Avtoski♫

(en is below)

Macedonian Summer lunch (Tomatoes, peppers and eggs)Тука, во Македонија, сме горди на нашите овошје и зеленчук. Доматите, пиперките, тиквиците, модрите патлиџани се превкусни во ова време од годината. Ако произведувате сами, за своја душа, вие сте вистински среќници. Најубавите домати секогаш ќе има во дворот на баба ми – домат јабучар! Го јадам само така, со сол, како јаболко. Нема ништо поубаво и повкусно од тоа во лето!

Многу ги сакам и  ценам органските производи, од оние  кои не ги прскаат овошјето и зеленчукот. Вообичаено, седат пред влезот на пазарот и од нив купувам. Јајца, сирење, патлиџанчиња, краставички, кромид… Седат на сонце уште од рано сабајле и едноставно ми е жал ако не купам нешто од нив. Се гледа дека се им е свежо, вкусно и домашно.

Летна манџа е неизоставно јадење во Скопје (и Македонија) за време на летниве горештини. Ова е јадење кое е многу скромно и е составено од состојки кои секое домаќинство ги има во фрижидер. Едноставни, евтини, но многу вкусни состојки. Бидејќи во лето не сакаме да поминуваме време во кујна многу, ова е идеален брз ручек. Го јадеме со бело лепче и овчо или кравјо сирење. Ако сакате да ја вкусите Македонија, тогаш дефинитивно треба да го пробате ова јадење.

Macedonian Summer lunch (Tomatoes, peppers and eggs)

Летна манџа

Состојки: 

  • 1 кг домати, исечени на парчиња
  • 1 кг зелени пиперки, исечени на парчиња
  • 2-3 лути зелени пиперки, по желба, ситно исечени
  • 50 мл масло
  • 1 чешне лук, истолчено
  • 3-4 јајца, изматени
  • сол, бибер и свеж магдонос

Подготовка: Доматите и пиперките исечете ги на парчиња. Во тавче за пржење ставете масло да се загрее. На загреаното масло, ставете ги пиперките да се пржат. Кога скоро ќе омекнат, ставете ги доматите и пржете додека да омекнат и тие. Додадете го лукчето. Зачинете со сол и бибер. Додадете ги убаво изматените јајца кога зеленчукот ќе омекне. Мешајте со дрвена лажица додека убаво да се распореди јајцето во зеленчукот. Зачинете по вкус, ако е потребно пак и додадете ситно сечкан свеж магдонос. Сервирајте топло, со бело лепче и овчо или кравјо сирење.

Here in Macedonia, we are proud with our fruits and vegetables. When in season, tomatoes, peppers, eggplants, zucchini and every other vegetable in Macedonia, are the most delicious and most humble produce you could ever find and eat. Because we are blessed with good climate, we have so much sun that the actual sun can burst from the tomatoes 🙂 If you are lucky and you live in a small village in Macedonia, then your salad and dishes could never taste better and juicier.

Farmers, always eat the best of produce. But, if you live in a capital city, Skopje, like me, you will also have access to fresh and yummy and juicy produce. When I go to farmers market, I always buy from those cute and humble grannies, who sit outside of the market. They come early in the morning with their wooden bags and sit on the sun almost all day. They are the ones with the organic and fresh fruits, vegetables, fresh eggs and garden herbs. I could not resist to buy almost everything from them.

“Letna mandza” or  summer stew is a Macedonian classic during the summer time. We practically live on this stuff. Because in Skopje and Macedonia is very very very hot, people do not want to cook and spent time in the kitchen long, so that is why they invented this quick and easy summer lunch, made with few, simple ingredients that every household have in their frigde: tomatoes, peppers and eggs. I just love eating letna madza with lots of white sheep’s milk cheese and fresh bread from the bakery. OMG! I thing that every single person on Earth should try this EPIC Macedonian meal. So, if you want to taste my country, here is how you can make this dish.

Macedonian summer lunch – Letna mandza

Ingredients:

  • 1 kg of tomatoes, cut into chunks
  • 1 kg of green peppers (not spicy)
  • 2-3 hot green peppers (it depends of how spicy you want or you can omit the hot peppers in the dish)
  • 50 ml of sunflower oil
  • 1 clove of garlic, minced
  • 3-4 eggs, beaten
  • salt, pepper and fresh parsley

Prep: Cut the tomatoes and peppers into small chunks, roughly the same size. In a large skillet, heat the oil. Add the peppers first and let them fry for about 10 minutes, or until they are almost soft. Then, add the tomatoes and cook them until they are soft. Season with salt and pepper. Add the garlic clove. When the vegetables are soft, add the beaten eggs and stir with wooden spoon until the egg mixture is evenly distributed. Turn off the heat when the eggs are cooked. Taste and season, if it’s necessary. Add finely chopped parsley and serve warm with cow’s or sheep’s milk cheese and a LOAF of white bread (a loaf is necessary, trust me).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s