Thai Coconut Soup with Chicken, Shiitake Mushrooms and Papaya | Тајландска кокосова супа со пилешко, шитаке печурки и папаја [♫LMFAO – Sexy and I Know It]

♫LMFAO – Sexy and I Know It♫

(en is below)

Thai coconut soup with chicken, shiitake mushrooms and papaya [LMFAO - Sexy and I Know It] 3Ова јадење треба да се прекрсти во „Супата На Мојот Живот“, наместо во тајландска кокосова супа, но прво…

Употребата на кокосовото млеко во секојдневното готвење е многу честа во развиените земји. Ние, македонците, тешко ги прифаќаме промените во светот, гледајќи од секој аспект (секоја чест на исклучоците!) Така и во поглед на храната, за нас се’уште се „чудни“ слатко-кисел сос, кокосово млеко, оризови нудли… Можеби за овој рецепт ќе речете дека кокосовото млеко кај нас е скапо. Не е. Една конзерва од 500 мл е 110 ден. Од неа ќе направите цело тенџерче од оваа супа и фино ќе нагостите четворица ваши блиски луѓе. Наместо да купите повеќе месо, сувомеснато или млечни производи и да правите веќе пробани јадења, пробајте ја оваа супа. Вкусот е неверојатен! Квалитетни состојки, одлично уклопени во густ сос, парчиња меко и бело пилешко месо, ориз и многу табаско сос. Оф, оф, оф…

Тајландска кокосова супа со пилешко, шитаке печурки и папаја

Состојки:

  • 1 мал црвен кромид, ситно исечкан
  • 1 мала црвена пиперка, ситно исечкана
  • 1 мал морков, исечкан на мали коцкичи
  • 250 грама свежи шитаке печурки или свежи печурки по ваш избор
  • 2 парчиња свежи пилешки гради со средна големина, сварени
  • 1/2 конзерва кокосово млеко (250-300 мл)
  • 1 шолја пилешка супа без фиде
  • сол, бибер, табаско сос
  • 2 лажици власец, ситно исечкан
  • сварен ориз
  • парчиња лајм или лимон
  • парчиња папаја, опционално

Подготовка: Прво, сварете го пилешкото месо во тенџерче со зовирена вода. Варете го 15-20 минути, во зависност од дебелината на месото. Кога ќе биде сварено, исечете го на парчиња. Во тавче за пржење, ставете маслиново масло да се загрее и на него пропржете ги кромидот, пиперката и морковот додека малку да омекнат, 3-4 минути. Потоа, додадете ги свежите печурки и пржете на среден оган додека да испари сета течност. Зачинете малку по вкус и додадете ги кокосовото млеко и супата. Оставете на среден оган да се крчка додека да се згусне малку супата. На крај, додадете ги парчињата пилешко месо, малку ситно сечкан власец, малку исцеден лимон или лајм и зачинете по вкус. Сервирајте на чинија со сварен ориз, од страна ставете ја густата супа и декорирајте со ситно сечкан власец, папаја и парчиња лајм.

Thai coconut soup with chicken, shiitake mushrooms and papaya [LMFAO - Sexy and I Know It] 1

This dish should be called “The Soup Of My Life”, instead of thai coconut soup, but first…

I see and hear people using coconut milk in their cooking all the time. I am all about trying new things, lets get that straight, but, here in Macedonia (Skopje), people are usually not used to using and buying unknown ingredients and products, like coconut milk, sweet and sour sauce, glass noodles, seaweed etc. Yes, that are considered as unfamiliar and strange ingredients. But, because, we, the young generation, are modern, full of informations and innovative, we must keep trying new things. For example, this coconut soup. OMG. So – so – sooo delicious. Quality ingredients make this soup to be first class, just like dinning in a fancy restaurant. Shiitake mushrooms in a lovely broth, along with tender chicken pieces, sticky rice and lots of tabasco. YUM! This soup was made by Elena, so all credits goes to her. Cheers Eli!

Thai coconut soup with chicken, shiitake mushrooms and papaya

Ingredients: 

  • 1 small red onion, diced
  • 1 small red bell pepper, diced
  • 1 small carrot, diced
  • 250 grams of fresh shiitake mushrooms, chopped OR any other fresh mushrooms you have
  • 2 medium size chicken breasts, poached and chopped
  • 1/2 can of coconut soup (250-300 ml)
  • 1 cup of chicken broth
  • salt, pepper, tabacso sauce
  • 2 tablespoons of chives, finely chopped
  • cooked rice
  • papaya (optional)
  • lime or lemon sliced

Prep: First poach the chicken in a large pot filled with boiling water. This will take about 15-20 minutes, it all depends of how large is the chicken. When poached, slice or chop the chicken into pieces. In a large pan, put some evoo and slowly fry the onion, pepper and carrot. Season with salt and stir fry for about 3-4 minutes. Then, add the mushrooms and stir fry them until there is no liquid in the pan. Add the coconut milk and the broth and let it simmer on a medium heat until everything becomes thick. At the end, add the chicken pieces, add some chopped chives, season to taste and squeeze some lime or lemon. Serve on a plate with some rice in he middle, pour the thick soup around, add some more chives and garnish with slices of lime and papaya. Thai coconut soup with chicken, shiitake mushrooms and papaya [LMFAO - Sexy and I Know It] 3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s