Flatbread Pizza | Пица на грил тавче [♫KISS – I Was Made For Lovin’ You]

♫KISS – I Was Made For Lovin’ You♫ 

(en is below)

Мојата љубовна афера со пицата трае долго, дечки. Во моите идеални соништа, јас јадам пица за доручек, ручек и вечера. Со многу лук. И кисели краставички. И сарма. И полнети пиперки. И мусака. Добро, значи не би јадела само пица цело време, туку СЕ 😀

Flatbread pizza - Грил пица (2)

Пица правам редовно, можеби еднаш во две недели. Секогаш сама го правам тестото за пица. Секогаш. Толку многу ги мразам купечките теста за пица, не можам доволно да ви објаснам. Вкусот, текстурата и најважно, сосотојките во неа. Неверојатно е како со најосновите состојки кои секогаш ги имам(е) во кујната, брашно и квасец може да се направи нешто толку меко, крцкаво и највкусно како тесто за пица, нели?

Грил пицата е специфична по тоа што има необично крцкаво тесто и уникатен вкус. Јас направив две различни верзии: една со варена шунка, а друга со (домашен) сируп од балзамико оцет. Двете беа многу вкусни.

Пица на грил тавче

Состојки:

Тесто:

  • 3+ 1/2 шолја брашно
  • 1+ 1/3 шолја топла вода
  • 1 пакетче квасец
  • 1 лажица мед (или шеќер)
  • 1 лажиче сол
  • 3 лажици маслиново масло

Фил за пица:

  • моцарела
  • доматен сос
  • обарен спанаќ
  • ситно сечкано лукче
  • варена шунка

Сируп од балзамико оцет: 

  • 1 шолја оцет балзамико
  • 2-3 лажици шеќер – Се ставаат во тенџерче и се варат 3 минути. Кога ќе се згуне, сирупот е готов и се остава да се олади скроз

Подготовка: Прво, направете го тестото. Просејте ги брашното и солта во длабок сад. Ставете го маслиново масло. Во топлата вода ставете го медот, промешајте и додадете го квасецот. Кога ќе нарасне, додадете го во брашното и полека мешајте со дрвена лажица додека да се формира топка. Потоа, месете го тестото со рака околу 10-15 минути, односно додека а биде меко, еластично и нелепливо. Намачкајте го со маслиново, покријте го со крпа и оставете да нараснува на топло околу 1 час.

Од тестото одвојте 4 еднакви топчиња. Секое топче развлечете го со сукало во овална форма. Вака подготвени ставајте ги лепчињата на грил тава да се печат. Кога ќе добијат линии од тавата и кога ќе бидат скоро печени, извадете ги, намачкајте ги со маслиново, ставете ги на тавче за печење и почнете да ја редите пицата со филовите – доматен сос, моцарела, спанаќ, лукче, парчиња варена шунка.

Flatbread pizza - Грил пица (1)
Ставете ги да се печат во рерна загреана на 250 Целзиусови степени додека моцарелата да се растопи. Сервирајте ги со малку рукола и домат врз секоја пица и сируп од оцет балсамико.Flatbread pizza - Грил пица (4)

My love affair with the pizza is so real, you guys. If I could ever choose, I would eat pizza for breakfast, lunch and dinner. With lots of garlic. And pickles. And sarma. And stuffed peppers. And moussaka. Ok, I would eat everything apparently, not just pizza 😀 I make pizza pretty regularly, maybe once in two weeks (that is so regular, right?). I ALWAYS make my own pizza dough. Always. I hate the store bought, pre-made pizza shells. I hate them! The taste , the crust, the ingredients in it. Everything. Its so amazing with how many few ingredients can make a killing pizza dough. Flour, water and yeast. So basic. So simple. Things I always have in my pantry.

This flatbread pizza is so beautiful to look at but most importantly, very tasty. This is not your regular pizza. Not even a calzone. This is  crusty and chewy pizza with a unique taste. I made two versions of it. With ham and with balsamic glaze. Both yummy! Both so delicious!

Flatbread pizza - Грил пица (4)

Flatbread pizza

Ingredients:

Dough:

  • 3 – 1/2 cups flour
  • 1 – 1/3 cups warm water (more or less, it depends)
  • 1 packet dry yeast
  • 1 teaspoon salt
  • 1 teaspoon honey
  • 3 tablespoons evoo

Toppings:

  • fresh mozzarella cheese
  • tomato sauce
  • ham
  • garlic, finely chopped
  • blanched spinach

Balsamic glaze (syrup): 

  • 1 cup of balsamic vinegar
  • 2-3 tablespoons of sugar – Bring everything to boil for 3 minutes and let it cool completely

Prep: First make the dough. Sift the flour in a large bowl. Add the salt. Add the honey in the warm water with the dry yeast. Let it sit for 10 minutes. When the yeast is bubbling, add the mixture to the flour. Mix all together first with a wooden spoon and then kneed the dough with your hands. If the dough is dry, add more warm water if it’s wet, add more flour. But remember, always start with less liquid. Kneed the dough until is elastic, for about 15-20 minutes. Or use electric stand mixer. When the dough is smooth and elastic, add the evoo, kneed one last time and let it rise for 1 hours.

When the dough has risen, divide it into 4 equal balls. Roll each ball into a oval shape using a rolling pin. Place the dough on a preheated grill pan. Bake it until grill marks form and the dough is almost cook.

When the flat breads are cooked, brush them with a evoo, place them on a baking tray and put the toppings. Tomato sauce, mozzarella, spinach, garlic, ham. Flatbread pizza - Грил пица (1)Drizzle with evoo and bake them in a preheated 250C oven until the cheese has melted. At the end, top them with fresh arugula and tomatoes and drizzle them with the balsamic glaze (syrup). Flatbread pizza - Грил пица (3)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s