Pumpkin Gnocchi | Њоки од тиква [♫L-O-V-E Nat King Cole]

♫L-O-V-E Nat King Cole♫

(en is below)

Сега, да ви кажам неколку работи за мојата „врска“ со тиквата. Ја сакам само помешана во тесто за тестенини или како фил, помешана со рикота или урда, па со овој фил да се наполнат тортелини или равиоли. Така што, очигледно е дека јас сакам да јадам тестенини, а не тиква 🙂

Моите родители секогаш купуваат тиква во зима. Мајка ми ја прави на илјада и еден начин: ја пече, ја вари, ја готви на пареа, прави штрудла со тиква, пита со тиква… што и да замислите, таа прави се од тиква. Кога ја готви на пареа, ја складира во пластично, па става малку шеќерче и обавезно ми вика: „Пробај Теодора, пробај да видиш колку е блага“. Јас ќе и’ речам: „Абе мамо, знаеш дека не јадам тиква! И таа: Ама пробај да видиш колку е блага“… И така се додека (во последно време) не попуштам и пробам, за нејзин мерак. Кога ќе подразмислам, јас генерално не го сакам вкусот на портокаловите зеленчуци (тиква, сладок компир, морков, па дури и јапонско јаболко кое спаѓа во фамилијата на овошјата). Едноставно, не ми се допаѓа каков вкус има каротенот 🙂

Конкретно овој ден кога ги направив њоките, решив да излезам од мојата комфорт зона и да направам њоки од тиква со едноставен сос од печурки, лукче и пармезан. Ова беше едно многу (x3) вкусно јадење, кое сигурно ќе го направам повторно.Pumpkin gnocchi - Њоки од тиква (2)

Њоки од тиква

Состојки:

За њоки:

  • 1 шолја пире од тиква
  • 2 јајца, малку разматени
  • 300+ грама брашно
  • 1 лажиче сол
  • прстофат бибер

За сосот:

  • 300 грама печурки
  • 3 чешниња лук, ситно исечкани
  • малку листови сува жалфија
  • пармезан

Подготовка: Тиквата сварете ја или испечете ја додека биде мека. Со алатка за пире направете пире од тиквата. Измерете една шолја.

На работна површина просејте ги брашното, солта и биберот. Направете дупка во средината и ставете ги изматените јајца и пирето од тиква. Мешајте прво со вилушка додека да се соединат сите состојки. Потоа, додавајте брашно по потреба ако смесата е влажна. Со рака месете го тестото најмалку 10 минути, додека да биде мазно и нелепливо. Покријте го со пластична фолија и оставете го во фрижидер 30 минути.

На набрашнета работна површина ставете го тестото. Поделете го на 4 еднакви делови и од секој дел со раце формирајте долго црево со дебелина по ваш избор. Со остар нож одвојувајте парчиња. Њоките ставајте ги да се варат во зовриена и солена вода. Кога ќе испливаат на површина, тоа значи дека се сварени.

Во тавче за пржење ставете малку путер да се растопи. На путерот ставете ги исчеканите печурки и гответе додека да испари водата и печурките поруменат. Додадете ги жалфијата и лукчето, промешајте и ставете ги њоките. Зачинете по вкус и од горе изрендајте пармезан. Pumpkin gnocchi - Њоки од тиква (1)

Nothing says autumn like a good old pumpkin, right?

Let me tell you a few things about my pumpkin relationship. I love pumpkin only mixed into pasta dough or with ricotta and then stuffed into pasta. Therefore, I love pasta, not pumpkin 😀Pumpkin gnocchi - Њоки од тиква (4)

My parents always buy pumpkin during the winter time. My mum bakes it, boils it, steams it, makes “shtrudla” with pumpkin, savoury pie with pumpkin… Everything you could imagine, she can pull it off. I never ever loved the taste of the pumpkin. Maybe, because I generally do not like and prefer the taste of all orange vegetables (carrots, pumpkin, sweet potatoes, even persimmon of the fruit family, I do not like). But, however, I like the taste of the pumpkin when mixed with ricotta or in lushest pasta sauce.

This particular day, I decided to make gnocchi from scratch with pumpkin, mushrooms and lots of parmigiano. It was one very, very, very tasty dish, easy, comforting and very cozy to eat. Pumpkin gnocchi - Њоки од тиква (1)

Pumpkin gnocchi

Ingredients:

For the pasta dough:

  • 1 cup of pumpkin purée
  • 2 eggs, lightly beaten
  • 300+ grams of flour
  • 1 teaspoon of salt
  • a pinch of black pepper

For the sauce:

  • 300 grams of mushrooms
  • 3 garlic cloves, finely chopped
  • dried sage leaves
  • parmigiano

Prep: Roast/boil chunks of pumpkin until tender. When tender, mash them with potato masher until smooth. Measure 1 cup.

On a working surface, sift the flour, salt and pepper. In the centre of the flour, add the eggs and the pumpkin. Mix with a fork until everything is combined. Add more flour if the dough is wet. Work the dough with your hands until you get a non stick and smooth pasta dough. Kneed the dough for minimum of 10 minutes. Cover it with a plastic foil and let it rest in the fridge for 30 minutes.

Divide the dough into 4 equal balls. Roll each ball into long strip and cut out small gnocchi. Put them on a floured work surface. In a large pot filled with boiling water, put some salt and cook the gnocchi. When they float on the surface, they are ready. Meanwhile, put some butter into a frying pan. Add the chopped mushrooms and cook until the water evaporates. Add the gnocchi and cook string until they get some golden color. Add the garlic and dried sage at the end, stir and remove from the heat. Add some shaving of parmigiano.  Pumpkin gnocchi - Њоки од тиква (3)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s