The Best Spinach Pesto | Најдоброто песто од спанаќ [♫George Michael – Fastlove]

♫George Michael – Fastlove♫

(en is below)
The Best Spinach Pesto - Песто сос од спанаќ 2

Прво дечки, да разјасниме нешто. Јас не го сакам песто џеновезе. Едноставно, не сакам босилек. Не ми се допаѓа неговиот вкус, не ми се допаѓа мирисот. Сум пробала да направам песто сос неколку пати, па дури и да ги бланширам ливчињата босилек. Сум купила дури и во тегла од продавница, но никако не може да се засакаме со босилекот. Мајка ми пак, од друга страна, може да јаде СЕ со босилек. Буквално СЕ! Во лето, понекогаш, и’ купувам свеж босилек во саксија за да си го одгледува и да го јаде свеж. Дури сум и’ направила и песто џенозеве и ми кажа дека и’ се допаѓа.

Бидејќи ми се допаѓа текстурата и идејата на песто сосот, но и состојките кои се ставаат во него, јас многу често експериментирам со разни зеленила. На пример, еден ден сакав да направам брз сос за тестенини. Во фрижидерот имав спанаќ, рака ореви и маслиново масло. Сето тоа отиде во блендер и оп! Се роди песто сосот од спанаќ, највкусниот сосо кој некогаш сум го пробала, а има зелена боја 🙂 Ова песто би било одлично за подарок на некј ваш пријател кој ја сака храната, нели?

The Best Spinach Pesto - Песто сос од спанаќ 3

Песто сос од спанаќ

Состојки:

  • 500 грама свеж спанаќ, бланшран околу 2 минути
  • 3 чешниња лук
  • 1 рака ореви (или други јатки по ваш избор)
  • 100-150 мл маслиново масло
  • 100-150 грама рендан пармезан
  • 1 лажиче сол
  • прстофат бибер

Подготовка: Прво, измијте го спанаќот. Бланширајте го во зовриена вода околу 2 минути, па ставете го веднаш во ладна. На овој начин ќе се задржи убавата зелена боја на спанаќот.

Во блендер ставете ги сите состојки, освен маслиновото масло. Блендајте и полека додавајте го маслиново масло. The Best Spinach Pesto - Песто сос од спанаќ 5Кога ќе добиете еднолична и густа смеса, сосот е готов. Пробајте го и зачинете го по вкус, ако треба. Сервирајте го со тестенини, на салата, врз препечено лепче…The Best Spinach Pesto - Песто сос од спанаќ 3

First, let’s get this straight. I don’t like pesto genovese. I just don’t like the basil leaves. Don’t like the taste, don’t like the flavour, don’t like the smell. I’ve tried several times making my own pesto, blanching the leaves first, buying store bought jar of pesto sauce, eating fresh basil leaves in caprese. #sorrynotsosorry On the other hand, my mum is literally obsessed with basil. She could eat fresh or dried basil in EVERYTHING guys. During the summer, I sometimes buy her basil plants for her to grow them. I sometimes even make pesto genovese just for her and she loves it.

Now, since I like the texture of the regular pesto sauce and the ingredients that go in the actual sauce, I prefer experimenting with different greens. For example, one day, I wanted to make speedy pasta sauce. I had spinach in my fridge, a handful of walnuts and olive oil. I blanched the spinach first and put handful of ingredients into a blender. And voila! The most tastiest pesto sauce I’ve ever tasted was born. This would also make a wonderful Christmas edible gift, right?The Best Spinach Pesto - Песто сос од спанаќ 1

Spinach Pesto Sauce

Ingredients:

  • 500 grams of fresh spinach, blanched for 2 minutes
  • 3 cloves of garlic
  • 1 handful of walnuts (or other nut of your choice)
  • 100-150 ml evoo
  • 1 teaspoon of salt
  • 1 pinch of pepper
  • 100-150 grams of grated parmesan cheese

Prep: Wash the spinach. Blanch it for 2 minutes. Then, shock it into a cold water. This step is for your pesto to be bright green. Into a blender put all of the ingredients, except the evoo. Mix and slowly drizzle the evoo until everything is combined. The Best Spinach Pesto - Песто сос од спанаќ 6If you have food processor, use it or if you have big enough mortar and pestle make the pesto there. In my opinion, make pesto sauce in mortar and pestle is the best choice. Taste and season if necessary. Mix it with pasta, salads, on toast…Spinach pesto - Песто од спанаќ [Madonna - Lucky Star] (4)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s