Spinach and Broccoli Stuffed Sweet Potatoes | Полнет батат со спанаќ и брокула [♫Troye Sivan – Youth]

♫Troye Sivan – Youth♫

(en is below)

Јануари беше месец на здравје. Си рековме ајде да го пробаме веганскиот начин на исхрана. Но, не издржавме повеќе од 20 денови. Извинете вегани 😦 Љубовта кон сиренцата и кашкавалите или неможењето да се справиме со бариерите, не знам што беше. Но, знам дека храната ја сакаме и тоа многу. Јас купувам (скоро се) органско и од пазарче и тоа ми е доволно.

Како и да е, овој рецепт е одличен, здрав, брз, лесен и многу вкусен. Разнобоен и шарен. Едноставно, мора да го пробате.

Spinach and broccoli stuffed sweet potatoes - Полнет батат со спанаќ и брокула (2)Полнет батат со спанаќ и брокула

Состојки:

  • неколку батати (слатки компири)
  • 2 шолји брокула, обарена
  • 2 шолји свеж спанаќ, попржен
  • 3-4 чешниња лук, пропржени
  • 4-5 главици кромид, печени
  • по една лажичка индиски ореви, ленено семе и сончоглед, тостирани
  • сол, бибер, маслиново масло и коцки путер – ако го изоставите путерот, ова јадење ќе биде комплетно веганско

Подготовка: Прво, измијте ги и убаво избришете ги компирите. Ставете ги на тавче за печење и печете ги во рерна на 200 Целзиусови степени додека да бидат сосема меки. Брокулите обарете ги. Спанаќот пропржете го на тавче со малку маслиново масло и лукче. Кромидот исечете го со лушпа и наредете го на тавче да се пече додека да се карамелизира и омекне.

Печениот компир уште додека е врел, расечете го и ставете една коцка путер во него. Филувајте го со зеленчуците. Од горе ставете од тостираните семки. Сервирајте.Spinach and broccoli stuffed sweet potatoes - Полнет батат со спанаќ и брокула (4)

This recipe is a tribute to the month of January, even though I write this blog post in February. January was a vegan trial for us. Trying a healthy lifestyle. No dairy. No meat. No nothing. Just healthy stuff. We said: One month. But we only survived 20 days. Sorry vegans 😦  Maybe the inside barriers took us over. Maybe our love for cheese. I don’t know. But, I know that I love me some good food. Wholesome food. I buy mostly organic and local and that is more than enough for me.

However, this recipe was an EPIC one. Satisfying. Healthy. Full of tasty veggies. Full of colors. Try it.

Spinach and broccoli stuffed sweet potatoes - Полнет батат со спанаќ и брокула (3)

Spinach and broccoli stuffed sweet potatoes

Ingredients:

  • sweet potatoes, roasted
  • 2 cups of broccoli, steamed
  • 2 cups of fresh spinach, sautéed
  • 3-4 cloves of garlic, sautéed
  • 4-5 white onions, roasted
  • for topping: cashews,  sunflower seeds, flax seeds, toasted
  • salt, pepper and evoo
  • 2 tablespoons of butter – leave the butter and this meal is completely vegan

Prep:  First, wash and dry the potatoes. Arrange them on a baking tray and roast them in the oven until fork tender. Steam the broccoli. Sauté the spinach on a pan with evoo and sliced garlic. Roast the onions with their skin on, until caramelised and tender.

When the potatoes are tender, immediately slice them open and  put a knob of butter inside. Fill the inside with the veggies and top them with the toasted seeds.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s