Garlic Bread | Француски багет со лук и моцарела [♫Morcheeba – The Sea]

♫Morcheeba – The Sea♫

(en is below)

Како што кажува и името на блогот – ЛУКава девојка, сигурно може да претпоставите дека јас обожавам ЛУКче! Лукот е мојот омилен зеленчук и го користам (речиси) во секое јадење кое го готвам. Во варива, на лепче, во салата…секаде 🙂 Толку е мало, а толку многу моќно. Го обожавам на брусекти со свежи домати и босилек, но и во оваа денешна комбинација, со моцарела и маслинки.

Garlic Bread - Француски багет со лук и моцарела (1)

Француски багет со лук и моцарела

Состојки: 

  • 1 француски багет, исечен на половина по должина
  • 100 грама путер, растопен
  • 2-3 чешниња лук, ситно исечкани
  • 10 маслинки, ситно исечкани
  • 1 топка моцарела, исечена на парчиња

Подготовка: Исечениот багет ставете го на тавче за печење обложено со хартија за печење. Во растопениот путер ставете го ситно сечканото лукче и со оваа смеса премачкајте го багетот. Од горе, наредете моцарела и ставете парчиња маслинки. Ставете да се пече во рерна загреана на 200 Целзиусови степени и печете 5-10 минути, односно додека да се растопи моцарелата убаво на целиот багет. Уште додека е топло, пресечете го багетот на парчиња, попрскајте со малку маслиново масло и сервирајте со салата.

I love Garlic! Garlic is my love ^_^ Garlic is my favorite vegetable and I use it very often in every meal that I prepare. This tiny little, powerful vegetable, made this baguette so yummy! Along with some black olives, this was divine!

Garlic Bread - Француски багет со лук и моцарела (2)Garlic Bread

Ingredients: 

  • 1 French baguette, cut lengthwise
  • 100 ml melted butter
  • 3-4 cloves of garlic, minced
  • 10 olives, sliced
  • 1 mozzarella ball, sliced

Prep: Arrange the bread on a baking tray, lined with baking paper. Mix the melted butter with the garlic and brush the baguette with the mixture. Put some mozzarella and sliced olives on top and bake in a preheated 200C oven for about 5-10 minutes or until the mozzarella is all melted down. When the baguette is still hot and out of the oven, cut into pieces and serve with some fresh salad.Garlic Bread - Француски багет со лук и моцарела (4)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s