Summer Rolls with Raw Vegetables | Летни оризови ролнички со свеж зеленчук [♫Calvin Harris – Summer]

♫Calvin Harris – Summer♫

(en is below)

За мене, нема поубав оброк во лето од ова. Пред две години, кога прв пат купив оризови листови, бев воодушевена од вкусот и начините за нивна подготовка. Вообичаено ги полнам со многу свеж зеленчук и сос од соја и лукче, но може да си ги филувате по ваш вкус. Секако, пофино би било ако се што е можно посвежо наполнети, затоа што оризовите листови се тенки и многу делиткатни, па потежок фил би било премногу. Ако сакате да се спасите (буквално!) од горештините со некој лесен, брз, вкусен, освежителен и летен ручек, топло ви го препорачувам мојот рецепт за летни оризови ролнички полнети со многу свеж зеленчук и многу вкусен дипинг сос со соја и лукче.

Летни оризови ролнички со свеж зеленчук - Summer Rolls with Raw Vegetables (9)Летни оризови ролнички со свеж зеленчук

Состојки: 

  • 1 пакување оризови листови
  • зеленчук по желба (морков, млад кромид, краставичка, кромид, црвена зелка, зелена зелка, пиперка, ајсберг) исечени на долгнавести парчиња
  • дипинг сос: 3 лажици маслиново, 1 лажица балсамико, 1 лажица соја сос, печен сусам, 1 чили пиперче и бибер

Подготовка: Прво, зелечнукот исечете го на долгнавести парчиња. Секој оризов лист, еден по еден, ставете го во широк сад со топла вода. Со раце, потопете го додека да омекне и да стане скоро проѕирен. Омекнатиот оризов лист ставете го на даска за сечење и почнете да го полните со зеленчукот, во средината. Потоа, завиткајте го како сармичка. Пресечете ги на половина и сервирајте ги во чинија. Направете го дресингот така што сите состојки ќе ги измешате во мала тегличка. Летни оризови ролнички со свеж зеленчук - Summer Rolls with Raw Vegetables (6)Пробајте на вкус и сервирајте во мал сад со печен сусам од горе.

When I first discovered rice sheets, I was literally amazed! Don’t find my amazingness strange – here, in Skopje things that are regular and usual for most of you, for us are like gems – rare and precious 😀 Like these rice paper sheets, for example. I found them in our supermarkets in Skopje, two year ago and I fell in love with them. They make one easy, fresh and fast summer lunch. I filled them with lot of fresh veggies and made one yummy soy sauce and garlic dipping sauce. These rainbow summer rolls were wonderful, especially eaten during the hot-hot-hot summer days in Skopje. If you want to know how I made them, here is the recipe: Летни оризови ролнички со свеж зеленчук - Summer Rolls with Raw Vegetables (8)


Summer Rolls with Raw Vegetables

Ingredients: 

  • 1 packet of rice sheets for rice rolls
  • vegetables of your choice (cabbage purple / green, spring onion, onion, peppers, iceberg lettuce, carrot, cucumber, avocado) sliced like matchsticks
  • dressing: 3 tablespoons evoo, 1 tablespoon soy sauce, 1 tablespoon balsamic, 1 chili pepper, 1 garlic clove, pepper, sesame seeds

Prep:  Wash, dry and cut your vegetable into matchsticks. Soak each rice paper in a warm water for 30 seconds until almost soft. Put each rice paper on a cutting board and start filling the middle of the rice paper. Roll like dolma. Set aside and continue with filling the rest. Cut them in half and serve them. Летни оризови ролнички со свеж зеленчук - Summer Rolls with Raw Vegetables (2)In a small jar, combine all the ingredients for the dressing. Shake and transfer into a serving bowl.Летни оризови ролнички со свеж зеленчук - Summer Rolls with Raw Vegetables (5)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s