Закиселен црвен кромид | Quick Pickled Red Onion [♫Sylvester – You make me feel]

♫Sylvester – You make me feel♫

(en is below)

Многу сакам зимници. Секоја година си правам по две-три тегли, онака за мерак, да имам од се по нешто. Ова, иако не е зимница, бидејќи е закиселено и може да стои подолго време, го сместив во категоријата зимници. Ако сте како мене, љубител на СЕ закиселено (краставички, лукче, пиперки…) тогаш, сигурна сум дека ќе ви се допадне овој рецепт за брз закиселен кромид. Се прави навистина брзо, а стои до 15 денови во фрижидер. Ако сум искрена со вас, за 2 месеци изедов 3 вакви тегли. Овој кромид го јадам со се! На лепче со хумус, со месо, риба или од страна само така си брцкам во теглата и си го јадам. Еве го рецептот:

%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%86%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%b4-quick-pickled-red-onion-2Закиселен црвен кромид

Состојки за 2 мали теглички:

  • 2 главици црвен кромид
  • 150 мл оцет (јаболков или вински)
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажиче сол

Подготовка: Кромидот излупете го и исечете го на тенки тркалца. Теглите убаво измијте ги и исушете ги. Во сад ставете ги оцетот, шеќерот и солта. Убаво измешајте за да се растворат солта и шеќерот. Оваа течност поделете ја во теглите. Наполнете ги теглите со исечканиот кромид и дополнете ја теглата со вода. Затворете со капак и ставете ги теглите во фрижидер. %d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%86%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%b4-quick-pickled-red-onion-3Закиселениот кромид може да се јаде по 1 до 3 часа во фрижидер, а стои до 10-15 денови.%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%86%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%b4-quick-pickled-red-onion-1

Предлог: Може да ставите и лукче, бибер или друг зачин во теглата за дополнителен вкус.

If you are anything like me and you like ALL THINGS PICKLED, this is the right recipe for you. If I am being honest here, for 2 mounts, I’ve eaten  3 jars of this pickled red onion. It is so good, I can not properly explain with words! I eat this stuff with almost everything (on toasted bread with butter, with hummus, with meat or fish or just straight from the jar). It can last in your fridge for up do 15 day or more, but in my case, it was gone in one week. It is very easy to make but so so so yummy! Here is my recipe:

%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%86%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%b4-quick-pickled-red-onion-2Quick Pickled Red Onion

Ingredients for 2 small jars: 

  • 2 red onions
  • 150 ml vinegar (apple cider or red wine)
  • 1 tablespoon sugar
  • 1 teaspoon salt

Prep: Wash and peel the onions. Slice them thinly on a mandolin or with a sharp knife. Wash and dry the pickling jars. In a bowl, combine the vinegar, sugar and salt. Stir until dissolved. Divide the pickling mixture into the jars, fill the jars with onion slices and pour extra water into the jars. Cover with a lid and store them in refrigerator. %d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%86%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%b4-quick-pickled-red-onion-3You can consume in 1-3 hours of making up to 10-15 days.%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%86%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%b4-quick-pickled-red-onion-1

Suggestion: For extra flavour, you can put some peppercorns or garlic.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s