Корејски бибимбап – Korean Bibimbap Bowl [♫The Smiths – Bigmouth strikes again]

♫The Smiths – Bigmouth strikes again♫

(en is below)

%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%98%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%b1%d0%b8%d0%bc%d0%b1%d0%b0%d0%bf-korean-bibimbap-1Во последно време, многу сум заинтересирана за корејската кујна. Обожавам здели полни со оривче и зеленчук и многу лут сос. Луто кимчи и длабоки чинии полни со супа со мевце, зеленчук  и меко варени јајца. Ова корејско јадење го направив кога немав никаква идеја за ручек, па веднаш ми текна на ова здраво јадење, со потекло од Кореја. Зборот „bibimbap“ значи мешан ориз, а и по сликата може да видите зашто го добил ова име. Пред да се јаде, се мешаат сите состојки со оризот и заедно со малку лут сос, се оди така совршено заедно. Многу е здраво (уште ако го направите со интегрален ориз … мх, мх) и вкусно. Ако сакате и имате време, направете го, споделете ја сликата на Инстагам и тагнете ме да ја видам на мојот Инстаграм профил @TeaTrpovska.

%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%98%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%b1%d0%b8%d0%bc%d0%b1%d0%b0%d0%bf-korean-bibimbap-5Корејски бибимбап

Состојки:

  • 2 шолји сварен ориз
  • зеленчук, по избор (јас користев: пржени печурки, обарен спанаќ со лук, свеж морков, свеж млад кромид, печени црвени пиперки)
  • кисела зелка или ако имате, најдобро кимчи
  • Sriracha сос
  • пржено јајце
  • сусам, соја сос, бибер, сусам

Подготовка: Оризот убаво измијте го неколку пати во ладна вода додека да излезе чиста, проѕирна вода од него. Ставете го во тенџере и на една шолја ориз налејте една шолја ладна вода. Поклопете со капајк и варете на среден оган, додека да испари целата вода и оризот биде сварен. За тоа време, подгответе ги зеленчуците. Спанаќот убаво измијте го и обарете го или пропржете го на малку маслиново со лукче. Печурките исто така пропржете ги на маслиново со лукче. Морковот и младото кромидче исечкајте ги на долгнавести парчиња. Пиперките испечете ги. Кога оризот ќе биде сварен, ставете го во длабок сад, зачинете го со сол и од горе редете ги во круг зеленчуците. Врз нив, ставете едно испржено јајце, кисела зелка или кимчи и малку sriracha или друг лут сос.

%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%98%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%b1%d0%b8%d0%bc%d0%b1%d0%b0%d0%bf-korean-bibimbap-3

I am very interested in Korean cuisine these days. I am a sucker for huge bowls full of hot soup with pieces of meat, vegetables and hot sauce, steamed rice with vegetables and spicy kimchi. This bowl of yumminess happend few days ago, when I had absolutely no idea what to cook for lunch, after my third shift of work. So, I needed a comfort food, bowl of steamy rice with mixed vegetables. Immediately, I started cooking the rice and my perfect meal was ready in 1 hour. Give this healthy recipe a try, take a picture, share it on Instagram and tag me at @TeaTrpovska

%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%98%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%b1%d0%b8%d0%bc%d0%b1%d0%b0%d0%bf-korean-bibimbap-5Korean Bibimbap Bowl

Ingredients: 

  • 2 cups cooked rice
  • vegetables of choice (I used sautéed mushrooms with garlic,  sautéed spinach, grilled red peppers, kimchi or sauerkraut, carrot and green onion)
  • Sriracha sauce
  • fried egg
  • salt, pepper, sesame seeds, soy sauce

Prep: Wash the rice until the water comes clear. Cook 1 cup of rice with 1 cup water in a pot. Cook until the water evaporates and the grains of rice are al dente. Prep the vegetables. Fry one egg. Assemble the bowl: put the rice in the bowl and arrange the vegetables. Put the egg on top, put some sriracha and season with soy sauce and toasted sesame seeds.%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%98%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%b1%d0%b8%d0%bc%d0%b1%d0%b0%d0%bf-korean-bibimbap-4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s