Simple Onion Rings | Прстени од кромид [♫Queen – Don’t Stop Me Now]

♫Queen – Don’t Stop Me Now♫

(en is below)

Ретко кога пржам нешто во многу зејтин. Похувани јадења во јајце, брашно и презла преферирам да нарачам во кафана или ресторан. Едноставно не сакам да се занимавам со хаосот кој настанува кога се похува нешто дома. Но, има и такви денови т.н cheat days! кога можам да пржам се! Пилешки прсти, пилешки стекови, маслинки, зденки, пиперки со урда, кромид… И се тоа да изедам! 🙂 Добро, не баш се, ама така е зборот. Вообичаено, досега секогаш кога сум похувала прстени од кромид, смесата за похување ми се двоела од кромидот и тоа страшно ме нервира. Но, затоа, го пронајдов совршениот рецепт за похуван кромид. Прстените се тооолку многу крцкави, смесата за похување не се двои од кромидот и вкусот е едноставно многу вкусен! Не ми беше во план да споделам ваков (навидум) лесен рецепт со вас, но си помислив дека можеби и некој друг го нервира тоа што смесата се двои од кромиодот, па решив да го споделам со вас овој рецепт и повеќе, начин, како да направите најкрцкави прстени од кромид:

simple-onion-rings-%d0%bf%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d0%b4-%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%b4-2Прстени од кромид

Состојки: 

  • 2 главици кромид
  • 1 шолја бело брашно
  • 1/2 шолја густин (нишесте)
  • 2 лажици инстант пире од компири
  • 2 шолји кисела вода
  • 1 лажица црвен пипер
  • 1 лажица чили во прав
  • 2 шолји лебни трошки
  • масло за пржење (сончогледово)

Подготовка: Кромидот излупете го и исечете го на подебели прстени. Во длабок сад ставете ги брашното, густинот, инстант пирето, водата и зачините. Со жица за матење убаво измешајте за да се добие еднолична смеса. Смесата треба да биде густа, не ретка. Ставете 200 мл масло да се загрее во подлабоко тенџере. Секој прстен од кромид брцнете го прво во течната смеса, па потоа во презлата. Вака, ставете ги да се пржат во загреаното масло додека да поруменат. Не го преполнувајте тенџерето, затоа што ако се преполни ќе се намали температурата на зејтинот и прстените ќе бидат многу мрсни. Затоа, ставајте по малку. Готовите прстени од кромид ставајте ги на чинија обложена со кујнска хартија. Додека се топли, посолете ги. simple-onion-rings-%d0%bf%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d0%b4-%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%b4-3Сервирајте како мезе. Јас ги јадев со овој домашен бургер од печурки ^_^ simple-onion-rings-%d0%bf%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d0%b4-%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%b4-4

characters and was partially checked
characters and was partially checked
Oh my, oh my! I didn’t even plan to write about something simple as these onion rings, but I feel like I have to share this killer recipe for simple yet perfect onion rings. In the past, whenever I fried something like onion rings or olives, the batter always fell down from the onion/olive and I was frustrated! Did that ever happened to you? I don’t even fry these kind of food at home, but when I decide to do it, I crave for some crunchy onion rings. This recipe I found online, but I adapted it accordingly. It makes for one perfect batch of amazingly crispy, crunchy and delicious onion rings..

Eat moderately 😀 I don’t want to be involved in your high cholesterol 😀

simple-onion-rings-%d0%bf%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d0%b4-%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%b4-5Simple Onion Rings

Ingredients:

  • 2 large onions, sliced into thick rings
  • 1 cup flour
  • 1/2 cup cornstarch
  • 2 tablespoons instant potato mash
  • 2 cups sparkling water
  • 1 teaspoon smoked paprika
  • 1 teaspoon chili powder
  • 2 cups breadcrumbs
  • oil for frying

Prep: In a large bowl, add all the ingredients, except the breadcrumbs. Mix until combined. The mixture should be thick, so fell free to add less water, if needed. In a large pot, put 3 cups oil (sunflower). Dip one onion ring into the wet mixture and then in the breadcrumbs until well coated. When the oil is hot, fry the onion rings. Do not overcrowd the pot with too much onion rings, because the oil temperature will drop low. When the onion rings are fried, put them on a plate with kitchen paper to drain the excess oil. While they are hot, sprinkle some salt. simple-onion-rings-%d0%bf%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d0%b4-%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%b4-1Serve like mezze or as a side with mushroom burger. simple-onion-rings-%d0%bf%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d0%b4-%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%b4-4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s