Печурки и праз во тавче | Mushroom and Leek Stew [♫Leb i Sol – Nisam tvoj]

♫Leb i Sol – Nisam tvoj♫

(en is below)

Многу сакам да готвам и јадам лесни и (релативно) брзи јадења кои се подготвуваат со евтини состојки. Кога имам во фрижидер од се по нешто, секогаш сакам да го искористам максимумот од секој продукт и да зготвам нешто вкусно. Ова јадење, со печурки и праз е вистински пример за тоа дека и јадењата без месо може да се вкусни. Навистина! Плус, испеков и феноменални компири (рецепт ќе има наскоро) и ручекот испадна одлично! 🙂 Направете го ова манџиче и ви гарантирам дека прсти ќе излижете ^_^

mushroom-and-leek-stew-4Печурки и праз во тавче

Состојки: 

  • 500 гр свежи шампињони, исечкани
  • 500 гр праз, исечкан
  • 400 мл сос од домати (пелати)
  • 1 лажица концентрат од домати
  • 1 главица кромид, ситно исечкан
  • 4-5 чешниња лук, исечкани
  • сол и бибер

Подготовка:

Во тенџере, ставете маслиново масло да се загрее. На загреаното масло ставете ги празот и кромидот да се пропржат додека да омекнат. Ставете ги шампињоните и динстајте додека да испари водата. Ставете ги концентратот од домати, сосот од домати, лукчето и 400 мл вода. Зачинете со сол и бибер, покријте со капак и динстајте околу 40-50 минути додека да омекне се. mushroom-and-leek-stew-1Префрлете ја смесата во тавче за печење и печете на 200 Целзиусови степени 15 минути (опционално). Послужете со печени компирчиња, пире или зеленчук на пареа.

mushroom-and-leek-stew-3

Leftovers are great, right?! I just love them! When I have few bits and pieces in my fridge, I love when this type of dish pops out in my head. Vegan and vegetarian friendly, delicious, cheap, very tasty and so easy to make. I highly recommend making this yummy dish! I served this with my epic roasted potatoes (recipe soon!) and I was in food heaven! Nom, nom, nom ^_^

mushroom-and-leek-stew-3Mushroom and Leek Stew

Ingredients:

  • 500 gr mushrooms, chopped
  • 500 gr leeks, chopped
  • 1 small onion, chopped
  • 4-5 garlic cloves, sliced
  • 400 ml tomato passata
  • 1 tablespoon tomato purée
  • salt and pepper

Prep:

In a pot, add some evoo and sauté leeks and onion until soft. Add the mushrooms and sauté until all the water is evaporated. Add passata, tomato purée, 400 ml water, season with salt and pepper, cover with a lid and cook for 40-50 minutes until all thickness. mushroom-and-leek-stew-1Transfer the mixture in a baking dish and bake for 10-15 minutes (optional).Serve with roasted potatoes, mash potatoes or steamed vegetables.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s