Печени компири | Simple roasted potatoes [♫Rick Astley – Never Gonna Give You Up]

♫Rick Astley – Never Gonna Give You Up♫

(en is below)

%d0%bf%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8-simple-roasted-potatoes-3Слободно можам самата да се наречам кралица на компирите! Не затоа што ги подготвувам најубаво ^_^ туку затоа што обожавам да ги јадам! Печени, варени, пржени, со зелечнук, со месо, заедно со печен ориз (да, да 🙂 )во секоја комбинација сакам да имам компири на трпезата. Млади пржени компириња со изрендано овчо сирење или пире од компири со ќофтиња или печени компирчиња со шопска салата…. Можам да набројувам со часови 🙂

Овие печени компирчиња ги правам секогаш кога сакам крцкави од надвор, а меки од внатре компирчиња. Секогаш излегуваат совршени! Ама баш секогаш! Многу од вас го баравте рецептот (т.е трикот) за нив, па затоа, го споделувам со сите вас:

%d0%bf%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8-simple-roasted-potatoes-2Печени компири

Состојки: 

  • компири (овие се најдобри за печење)
  • маслиново масло
  • сол

Подготовка:

Компирите убаво измијте ги и излупете ги. Пресечете ги на парчиња, тркалца или оставете ги цели (ако се помали). Во тенџече, ставете вода да зоврие. Посолете ја водата и ставете ги компирите да се варат. Варете ги компирите на средна температура околу 8-10 минути. Исцедете ги од водата и веднаш уште додека се топли префрлете ги во тавче за печење обложено со хартија за печење. Посолете ги и попрскајте ги со маслиново масло. По желба, ставете им други зачини (бибер, копар, оригано…). Ставете ги да се печат во рерна загреана на 220 Целзиусови степени и печете ги околу 25-30 минути, додека да фатат крцкава коричка од горе. %d0%bf%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8-simple-roasted-potatoes-4

I love potatoes. Potatoes are my life and love! 🙂 Roasted, boiled, fried… Omg! Potato queen over here 😀 Whenever I crave roasted potatoes, I always make them this way! The trick is in boiling them first and them roasting them. That is what makes them crispy on the outside and fluffy on the inside. Just pure perfection! Here is the recipe (or more the trick) for the nicest yet the simplest roasted potatoes:

%d0%bf%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8-simple-roasted-potatoes-3Simple Roasted Potatoes

Ingredients:

  • potatoes (Yukon gold are the best!)
  • olive oil
  • salt

Prep: Wash and peel the potatoes. Cut them into chunks or leave them whole) if they are small or medium size. Fill one big pot with water to boil. Add salt and when the water is boiling, put the potatoes into the pot. Boil them for 8-10 minutes. Drain them from the water and while they are still hot, place them in a pan lined with baking paper. Season with salt  (or with something else like oregano, dill..), drizzle some olive oil and place them in a preheated oven to 230C to roast for 25-30 minutes or until they are crunchy on the outside. %d0%bf%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8-simple-roasted-potatoes-4

Advertisements

2 thoughts on “Печени компири | Simple roasted potatoes [♫Rick Astley – Never Gonna Give You Up]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s