Соленки со путер | Feta Swirls [♫Leb i Sol – Talasna duzhina]

♫Leb i Sol – Talasna duzhina♫

(en is below)

Нема доста од тесто, барем за мене 🙂 Овие вкусни сусамки морав да ги споделам со вас, од причина што се многу вкусни. Ич не ги сакам сусамките што се продаваат во супермаркетите, затоа што сите се од лиснато тесто, а јас купечко лиснато тесто воопшто не сакам. Затоа, си направив мои лиснати сусамки 🙂 Еве го рецептот:

Соленки со путер и фета сирење

Состојки:

  • рецепт за тесто види од тука 
  • фета сирење (по желба)
  • 1 белка
  • сусам

Подготовка:

Направете го тестото според инструкциите кои ќе ги најдете тука

За филот, во сад раздробете го сирењето и измешајте го со белката.

Тестото поделете го на три делови. Секој дел расукајте го со сукало со дебелина од 0,5 мм, т.е што потенко можете. На првото расукано тесто, попрскајте малку растопен путер, ставете малку од филот и прекријте го со второто парче тесто кое ќе го расукате. Потоа, пак попрскајте со путер, ставете фил и покријте со третото расукано топче тесто. Убаво притиснете ги краевите од тестото. 

Со нож за пица или обичен нож, пресечете го тестото на 6 парчиња. Секое парче свиткајте го и ставете го на тавче за печење, обложено со хартија за печење.

Намачкајте ги соленките со белка, попрскајте со сусам и ставете ги да се печат во рерна загреана на 200 Целзиусови степени, 10-12 минути. Here is me, again with another food idea that is made with …. you guessed it – flour! 😀 This idea came to me in desperate need of something flaky, crispy, full of sesame seeds and soft. So, these swirls I made had  satisfied my need of all that (for the day 😀 ). Just follow the pictures and do not hesitate to make them. Here is how you can make them:

Feta Swirls

Ingredients:

  • for dough ingredients and preparation – click here
  • 200 gr feta cheese
  • 1 egg white
  • 100 gr melted butter
  • sesame seeds

Prep: Prepare the dough.

In small bowl, mix the feta and egg white until combined.

Divide the dough in 3 equal balls. Roll out thinly each ball of dough. Brush the first sheet with butter, add some feta cheese and cover with another sheet. Then again, brush the second sheet with butter, add some feta cheese and cover everything with the third sheet of dough. Pinch the sides.

Using a (pizza) knife, cut the dough in 6 pieces. Make swirls with each piece and place them in a baking dish covered with baking paper. Brush them with egg white, sprinkle some sesame seeds on top and place them in a preheated oven to bake for 10-12 minutes. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s